Zo koop je de juiste keerwand

Keerwanden zijn een handige oplossing voor wie te maken heeft met hoogteverschillen in de tuin. Wat is een keerwand precies? Welke soorten zijn er? En hoe kun je zelf een stevige constructie maken? We hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet en geven klustips voor mensen die aan de slag gaan in eigen tuin.

Wat is een keerwand?

Een keerwand is een wand die de functie heeft om iets tegen te houden. Het vormt een grond- of waterwerend afscheiding en vangt de druk van achterliggende grond op. Het houdt water en grond tegen en voorkomt dat het wegspoelt. In je tuin bijvoorbeeld! Keerwanden worden gemaakt van gewapend beton of stalen damwandplaten, een stevig materiaal waar wortels en onkruid niet doorheen kunnen groeien! L-, T- en U-elementen zijn uitermate geschikt.

Soorten keerwanden

Naast het materiaal, zijn er ook verschillende mogelijkheden in keerwanden. De meest gebruikte soorten zijn:

  • Enkelkerende keerwanden
  • Dubbelkerende keerwanden
  • Keerwanden voor verkeersbelastingen
  • Keerwanden met een verbrede bovenrand
  • Keerwanden met een hiel

Daarnaast is er verschil in hoogte. De standaard afmetingen beginnen bij een hoogte van 60 centimeter en lopen op tot 4 meter! Maatwerk is ook mogelijk. Vraag hiervoor een offerte aan bij een specialist in de buurt.

Spelen met hoogteverschillen in je tuin

Heb je te maken met hoogteverschil in je tuin. Op de oprit bijvoorbeeld of in de achtertuin? Of wil je zelf verschillende lagen creëren? Keerwanden zijn de perfecte tool om een terrasvormige tuin aan te leggen en het gevoel van de Spaanse Costa naar je achtertuin te halen! Wil je een keerwand gebruiken om water te weren? Gebruik dan ook altijd vijverfolie. Beton zuigt water op, zonder folie krijg je last van lekkage.

Aanbevolen artikelen