Drie tips bij het afsluiten van een hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek is een grote keuze in ieders leven. Het is iets waar je in principe langere tijd aan vast zit. Het is daarom goed om bewust stil te staan bij de keuze. Je kunt je natuurlijk laten bijstaan door een hypotheekadviseur. Zo kan bijvoorbeeld Hypotheekadvies Zutphen jou van goed doordacht advies voorzien. Zij zijn hier dagelijks mee bezig en kunnen jouw situatie misschien beter inschatten. Je kan jezelf natuurlijk ook zelf verdiepen in deze materie. Hieronder lees je drie belangrijke tips die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze bij het afsluiten van een hypotheek.

Tip 1: Oriënteer in jouw mogelijkheden

Er zijn verschillende geldverstrekkers bij wie je de hypotheek kan afsluiten. De mens is van nature een ‘gewoontedier’, waardoor de geldverstrekker waarbij je al jaren een betaalrekening hebt wellicht aantrekkelijk is. Dat klinkt vertrouwd. Maar het sluiten van een hypotheek is toch een vak apart waarbij er wel degelijk verschil zit in het aanbod. Kijk daarom goed naar de verschillende opties, ook met betrekking tot de hypotheekvoorwaarden.

Tip 2: Verdiep je in de hypotheekvoorwaarden

Wie wilt er nu niet die lage maandlasten? Dit maakt een hypotheek erg aantrekkelijk. Maar misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen meegeven: staar je niet blind op de hypotheekrente. Een laag maandbedrag is altijd fijn, maar als de voorwaarden op langere termijn niet gunstig zijn of niet bij jouw situatie passen, dan kun je toch nog wel eens bedrogen uitkomen. Lees daarom de volledige hypotheekvoorwaarden en vergelijk dit ook eens bij andere geldverstrekkers.

Tip 3: Verplaats je in de toekomst

Met ‘verplaatsen’ bedoel ik natuurlijk niet dat je na het afsluiten van de hypotheek weer moet gaan verhuizen. Maar bedenk wel wat de toekomstplannen zijn. Dit kan relevant zijn voor jouw af te sluiten hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan voorzienbare maandelijkse lasten in de toekomst, zoals studiekosten van de kinderen of juist minder inkomen door een vervroegd pensioen. Dit is van invloed op de gewenste aflosvorm. Doordat je maandelijkse bestedingsruimte naar verwachting kleiner wordt, is het goed om bijvoorbeeld maandelijks wat minder per keer af te lossen.

Aanbevolen artikelen