Bosa subsidie in een notendop

De duurzaamheidstrend heeft inmiddels ook zijn intrede gemaakt in de sportwereld. Steeds meer clubs kiezen voor groenere velden met energiezuinige verlichting, eigen energie-opwekkers en andere duurzame oplossingen. De Nederlandse overheid steunt dit soort initiatieven met Bosa subsidie. Hoe werkt dit precies en waar heb je recht op? Een handig overzicht!

Bosa subsidie in het kort

Bosa subsidie is er ter ondersteuning van de bouw en onderhoud van sportaccommodaties. Niet alleen duurzame initiatieven komen in aanmerking voor een vergoeding vanuit de overheid, ook regulier onderhoud kan deels worden betaald met overheidsgeld. Voor regulier onderhoud geldt een maximum vergoeding van 20 procent van het totale offertebedrag, voor duurzame verbeteringen 30 procent. De minimale investering moet 5.000 euro zijn. Je krijgt als club niet altijd de volledige 20 of 30 procent vergoed. Nadat je de aanvraag hebt ingediend bij de gemeente, worden de bewijsstukken bestudeerd en krijg je binnen 10 weken uitsluitsel over de toekenning.

Wanneer kan je BOSA subsidie aanvragen?

De Nederlandse overheid heeft in 2021 79 miljoen euro gereserveerd voor de BOSA subsidie. Aanvragen wordt op volgorde van binnenkomst behandeld en toegekend. Het is dus zaak om je aanvraag tijdig in te dienen, want op is op! Clubs die meer dan 25.000 euro investeren zijn verplicht om de aanvraag vooraf in te dienen. Voor kleinere investeringen is het advies om dit achteraf te doen, zodra je alle kosten definitief in kaart hebt.

Offertes bundelen

Laat je verschillende werkzaamheden uitvoeren? Dan is het verstandig om de kosten voor je subsidieaanvraag te bundelen. De overheid wil graag een complete inzage in de kosten. Sommige bouwbedrijven bieden de mogelijkheid om je ook te helpen met dit soort administratieve zaken. Een onafhankelijke expert inhuren kan ook. De praktijk wijst uit dat deze kosten zichzelf vaak weer terugbetalen.

Aanbevolen artikelen