De voordelen van een online uitvaart

Waar Corona en alle lockdownmaatregelen ons enerzijds veel beperkingen hebben opgelegd, maakt het ons ook creatief. Veel ondernemers zijn op zoek gegaan naar digitale oplossingen die binnen hun branche kunnen worden ingezet. Zo ook de uitvaartondernemers. Wat zijn de voordelen van een online uitvaart? En welke mogelijkheden zijn er als je afscheid wilt nemen op afstand?

De voordelen van een online uitvaart

Een groot voordeel van een online uitvaart is dat alle vrienden en familieleden op deze manier toch afscheid kunnen nemen van de overledene. In coronatijd zijn we gebonden aan een maximum aantal bezoekers, omdat er voldoende afstand moet kunnen worden gehouden. Dit betekent dat niet iedereen fysiek aanwezig kan zijn. Sommige mensen vinden een live stream uitvaart minder heftig, omdat ze er dan vanuit hun eigen vertrouwde omgeving bij zijn. Verder biedt een online condoleanceregister de mogelijkheid om een herinnering of laatste groet te delen die blijvend is en door iedereen kan worden gelezen.

Afscheid nemen op afstand

Online afscheid nemen kan op verschillende manieren:

#1 Volg de dienst via een live stream

Nu we aan strengere regels gebonden zijn, kan niet altijd iedereen aanwezig zijn die je erbij had willen hebben. Veel rouwcentra bieden daarom de mogelijkheid om de dienst te volgen via een live stream. Genodigden ontvangen per mail een link, waarmee zij op een beveiligde online omgeving de dienst kunnen bijwonen.

#2 Een online condoleanceregister

Er kan ook een online condoleanceregister worden geopend ter nagedachtenis aan de overledene. Hier kunnen familie, vrienden en kennissen herinneringen delen en een laatste groet schrijven voor degene die is overleden.

#3 Een erehaag

Wat we ook veel zien, nu afscheid nemen even anders gaat dan we gewend zijn, is een erehaag. Deze wordt gevormd langs de route naar het uitvaartcentrum, door mensen die de overledene de laatste eer willen bewijzen. Vaak zijn ze in stijl gekleed en worden er bloemen naar de kist gegooid.

Aanbevolen artikelen