Oorsprong metaal

Sterke en vertrouwde vakmensen zijn van cruciaal belang in de metaalproducties. Van Veen Metal Products is één van de bedrijven met uitstekend vakmanschap in metaalbewerking in Deventer. In de metaalproductie is het natuurlijk vanzelfsprekend dat er voornamelijk met diverse metalen wordt gewerkt. Omdat elk metaal zijn eigen unieke eigenschappen heeft, is het handig om te weten hoe het metaal waar mee wordt gewerkt wordt geproduceerd. Zoek daarom niet veder en lees het hier.

Het begint met ertsen

In de metaalproductie wordt er vaak gewerkt met metalen zoals staal, ijzer, zink en aluminium. Deze metalen zijn echter niet eenvoudig in hun zuivere vorm in de natuur te vinden. Daarom wordt er gebruik gemaakt van ertsen, om deze metalen te produceren. Ertsen zijn metalen die vaak in een verontreinigde toestand in mijnen kunnen worden gevonden. Edelmetalen zoals zilver en goud kunnen wel in hun zuivere vorm in de natuur worden gevonden.

Een doorlopend proces

Nadat er een grote hoeveelheid ertsen uit de mijnen zijn gegraven, worden ze omgevormd tot knikkers met een hoog ijzergehalte. Vervolgens worden ze verplaatst naar boven in een hoogoven, waar ze worden verwarmd tot een temperatuur van 2000 °C. Hierdoor vindt er een chemisch proces plaatst, waardoor er gesmolten ijzer in een vloeibare toestand onder in de hoogoven ontstaat.

Een vloeibaar metaal tot een vaste creatie

Het gesmolten ijzer is vloeibaar wanneer het uit de hoogovens komt. Terwijl het metaal afgekoeld ontstaat er een kristalrooster, dat de metaaleigenschappen bepaalt en dus ook wat voor soort structuur het metaal bevat. Het kristalrooster kan worden gebroken door het metaal tot een zekere temperatuur te verwarmen, zodat het weer vloeibaar wordt. Vervolgens kan je het metaal weer opnieuw laten afkoelen het kristalrooster weer opnieuw te laten opbouwen. Dit maakt het erg handig om met metalen te werken in metaalproducties.

Aanbevolen artikelen