CLT bouw voor beginners: wat is CLT en waarom zou je het overwegen?

CLT bouw staat bekend als Cross Laminated Timber. Ook wordt het in sommige gevallen massieve houtbouw of kruislaaghout genoemd. Het is hout dat kruislings uit minimaal drie lagen is opgebouwd. Zodoende heeft het dezelfde toepassingsmogelijkheden en eigenschappen als beton. Je kunt met CLT hout daken, plafonds, wanden en vloeren maken. CLT is zelfs zo sterk, dat het ook mogelijk is om het bij hoogbouw te verwerken. Daarnaast wordt CLT hout gezien als een licht materiaal en eenvoudig te bewerken. Dit type hout is een droom voor iedere architect en zelfbouwers. Je hebt namelijk heel veel vrijheid en je kunt je eigen huis tot in detail ontwerpen. CLT hout is een prachtig alternatief voor traditionele materialen zoals cement of beton. 

 

CLT hout geeft je heel veel vrijheid

Bouw je je eigen woning, dan heb je het liefst zoveel mogelijk vrijheid. Dit maakt bouwers van een eigen woning zo trots na het voltooien van een project: niet alleen het feit dat ze hun eigen woning hebben gebouwd, maar ook dat ze de eigen woning deels hebben ontworpen. Een van de grote voordelen van CLT bouw is dat het je veel vrijheid geeft qua ontwerpen. Je kunt namelijk maatwerk veel makkelijker realiseren met CLT bouw dan met beton. Het hout is makkelijk te bewerken en daardoor is het heel eenvoudig om op maat te fabriceren. Ieder bouwproject kan tot op de detail worden gemaakt.

 

Hoe zit het met de duurzaamheid van CLT hout?

Je zult je waarschijnlijk afvragen of hout niet heel duurzaam is ten opzichte van andere soorten bouwmaterialen. Dit is een bekende misvatting over houtsoorten. Want als een grondstof is hout juist heel duurzaam te noemen. Het is een natuurlijk product en er zijn geen grondstoffen nodig zoals aardolie om het te maken. Dit is bijvoorbeeld wel het geval bij beton en dat maakt CLT hout relatief erg duurzaam.

 

Het opslaan van CO2 bij CLT hout

Wat bomen doen is CO2 uit de lucht halen en omzetten in zuurstof. Deze zuurstof wordt afgegeven aan de lucht. Bomen slaan CO2 op als ze aan het groeien zijn, maar ook als de bomen gekapt worden. Door te bouwen met CLT hout kunnen er veel hoeveelheden CO2 bespaard worden. De CO2 wordt namelijk opgeslagen in de gebouwen in plaats van dat het wordt uitgestoten.

Aanbevolen artikelen