Wat doet een stukadoor allemaal?

Stucen is vakwerk! Wil je lang van je mooie, gladde muren kunnen genieten dan kun je het best een specialist inschakelen. Maar wat doet een stucadoor allemaal? Welke verschillende soorten stucwerk zijn er? Wat zijn de gemiddelde kosten voor het stucen van een wand of plafond? En hoe vind je een vakman in de buurt? Een handig overzicht.

Wat doet een stucadoor?

Een stucadoor strijkt wanden, plafonds en buitenmuren glad. De meeste specialisten gebruiken hiervoor mortel. Dit is een mengsel van gebluste kalk, water en zand. Stucwerk maakt muren en plafonds glad en werkt beschadigingen weg. Je kunt ook kiezen voor stucwerk met een structuur erin. Eenmaal droog, is de muur of het plafond meteen overschilderbaar. De vuistregel voor de droogtijd is: één dag per millimeter dikte.

Verschillende soorten stucwerk

Een professional kan op verschillende manieren stucen. Wil je gladde wanden? Dan is pleisterwerk geschikt. Dit is de meest eenvoudige en voordelige techniek. Je kunt ook een patroon op de muur laten maken of een marmereffect. En kies je voor kraspleisterwerk? Dan worden meerdere lagen aangebracht in verschillende kleuren.

Hoeveel kost een professionele stucadoor?

De kosten voor professioneel stucwerk verschillen per specialist. Gemiddeld betaal je tussen de 5 en 20 euro per vierkante meter voor het stucen van binnenmuren. Voor een plafond ligt de gemiddelde prijs tussen de 15 en 25 euro per vierkante meter. De prijzen zijn inclusief loon- en voorrijkosten.

Hoe vind ik een vakman in de buurt?

Een vakman in de buurt vind je tegenwoordig met een paar kliks online. Zoek op Google naar ‘stucadoor + je woonplaat’, ‘stucadoor Deventer’ bijvoorbeeld. De zoekmachine toont dan een lijst met bedrijven in de buurt. Tip: lees voordat je je keuze voor de juiste vakman maakt altijd eerst de reviews!

Aanbevolen artikelen