DIY : Brocante plank met haken en glas

Pin It

English version by Google Translate

Al enkele keren zag ik mooie, brocante plankjes op het internet staan. Het leek me vrij simpel om er zelf ook een te maken en inderdaad, dat was het.

Het is er een geworden voor in de keuken, om bijv. een hand- en theedoek aan te hangen. In de pot zitten momenteel houten stokjes maar je kunt er natuurlijk ook pollepels in doen of…. juist…. verse bloemetjes! Gezellig! Zodra alles daar klaar is hang ik hem op – op dit moment staat hij nog op een kastje, zoals je ziet.

Tussen de bedrijven door had ik nog andere dingen te doen dus duurde het even voor ik het af had. Maar je kunt dit plankje binnen een uur af hebben, afhankelijk van de droogtijd van de verf.
Ik heb de plank met de machine geschuurd, waardoor de verf direct goed werd opgenomen en ontzettend snel droog was. Ik moest ook wel want de plank was een hele oude, van een tuinschutting die we over hadden nadat we de tuin ca. een meter hadden verlengd. Helemaal groen geworden dus, in al die jaren dat hij buiten stond.

En daarmee begin je dit project dus ook: met een (gezaagde) plank. De mijne is 50cm breed en 12 cm hoog.
Ik heb hem dus met de schuurmachine geschuurd, vooral ook de randen. Een schone, gladde plank bleef over, zoals je op de foto’s hierboven ziet.
Met een dikke, ronde kwast en heel simpele, iets verdunde witte acrylverf van de Action (1 Euro nog wat, geloof ik) heb ik hem geschilderd. Zoals ik net al schreef, het droogde erg snel en na een minuut of 10 kon ik de tweede laag al aanbrengen.

Nadat de tweede laag ook droog was nam ik het potje beits van Rambo erbij. De kleur die ik gebruikt heb heet ‘Mystiek ebben 771′. Afhankelijk van het aantal lagen dat je aanbrengt kun je kiezen voor een licht of donker resultaat. Wat ik heb gedaan, is de kwast er maar net een stukje in en dan op verschillende plaatsen een streep geschilderd. Ik had al een stuk keukenpapier in de hand (heel belangrijk!) en heb de beits direct vervaagd door het met enige druk over de plank te verdelen. Heen en weer, met de nerf mee. Alsof je het er weer af wilt halen. Dit moet je echt direct na het aanbrengen doen, anders wordt de plank heel donker. Zelf vond ik hem net iets te grijs dus heb ik hetzelfde gedaan met een heel klein beetje van mijn witte verf. Aanbrengen en wegvegen. Daarmee kwam ik tot het prachtige (vind ik) resultaat dat je hierboven ziet.

Enkele weken geleden had ik, met het oog op een plank als deze, alvast twee dubbele haken gekocht. Ik was er meteen weg van toen ik ze zag. Ik besloot ze allebei aan de uiteinden te schroeven, dan zou het glas in het midden komen.
Uiteraard heb je bovendien een glas nodig en een slangklem. Je hebt geen idee hoe lang ik heb gezocht naar de vertaling voor de engelse term ‘pipe clamp’. Pijpklem? Pijp klem? Ik kon niets vinden wat er ook maar íets op leek. Tot manlief naar huis kwam en me vertelde dat dit een zogenoemde ‘slangklem’ is. Aha! En waar vind je deze? In de bouwmarkt, op de sanitair afdeling.
Je hebt ze in verschillende maten dus als je van tevoren niet weet welke doorsnee je glas zal hebben raad ik je aan om een setje te kopen met verschillende groottes en één grote klem. Dan zit je altijd goed. De maten staan op de klemmen zelf; de mijne past bijvoorbeeld voor een glas met een doorsnede van 80-130mm.

Tja, en toen had ik tóch even de hulp nodig van mijn man. Ik snapte namelijk niet hoe je de klem nu kleiner kreeg. Ik zat maar te draaien met de schroevendraaier, in een poging dat ‘dingetje’ los te krijgen. Natuurlijk, zo moest het dus niet. Het dingetje blijft gewoon zoals het is en je hoeft enkel en alleen te draaien! Eerst merk je het niet maar dan ineens, voel en zie je dat de klem kleiner wordt. Je draait net zo lang tot de klem strak om het glas zit. Let erop dat je hem op de grootste omtrek van het glas aanmeet, zodat het ook aan de plank bevestigt kan worden. Zet aan de buitenkant van de klem met een watervaste stift (of een stipje verf) een puntje waar hij geschroefd zal moeten worden.
En hoe krijg je de klem dan vast aan de plank? Door de klem weer open te schroeven (dit gaat sneller dan andersom) en een gaatje in te boren, precies op het stipje dat je net gezet hebt. Als je geen gaatje kunt boren, kun je er ook een spijker doorheen slaan met een hamer. Zolang je maar een gaatje hebt in je klem. Nu kun je de klem met een schroef vastdraaien, het glas ertussen zetten en de klem weer dicht draaien tot het glas goed vast zit.

Het is echt veel simpeler dan het klinkt, je moet het alleen even weten. Een plank als deze is een prachtig accessoire voor je keuken, badkamer, slaapkamer, entree etc. En het kost bijna niets – in de winkel zou je hier toch flink wat voor moeten betalen – sowieso als er het woord ‘brocante’ bij staat; dan denkt men direct de hoofdprijs te kunnen vragen. Als ze het al zouden verkopen want ik heb het nog nooit ergens gezien. Je hebt dus meteen iets aparts! Zelf ben ik plan om er ook nog een paar meer te maken. Misschien weer met een glas, misschien zonder maar met een tekst. Daar ga ik nog eens over nadenken.

Zodra ik mijn plank op de juiste plek heb hangen zal ik er nog een foto van maken. Tot slot nog een keer het eind-resultaat. Omdat ik hem zo mooi vind en er helemaal blij mee ben ;)

Heidi

Ik neem deel aan de volgende linky parties:

Tip Junkie handmade projects

Terug naar boven


    3 comments / reacties

  • [...] zelf – houten piece &#959f wood met haakjes en glas More photos &#1072n&#1281 h&#959w-t&#959 &#1072t th&#1110&#1109 calculate. Meer foto’s en hoe te maken [...]

  • [...] Easy, quick and cheap! Doe het zelf – houten plank met haakjes en glas More photos and how-to here. Meer foto’s en hoe te maken hier., by [...]

  • Prachtig wát mooi gemaakt! Inspirerend om te lezen en te bekijken…
    Naar de tapasvorkjes met ronding(zie laatste foto)ben ik op zoek. Ze werden jaren geleden bij Xenos verkocht.Als iemand ze nog in de la heeft liggen wil ik ze graag overnemen;-)
    Groet Grethilde

I always love comments!
Reacties zijn altijd leuk!

Automatically show a link to your own, most recent post!
Laat automatisch een link naar je eigen, laatste bericht zien!

Scroll page up / Terug naar boven